Rólunk

 

Az enesei Derőce Táncegyüttes már 14 éves múlttal büszkélkedhet. A néptáncoktatás 1998-ban kezdődött a faluban a Harmónia Művészeti Iskola berkein belül. Putz Katalin és Rab János vezetésével folyt az oktatás két külön korcsoportban. A gyerekek számos környékbeli rendezvényen eredményesen szerepeltek. Több éven át nagy sikerrel léptek fel a Gyömörei Hagyományőrző Napon, a Mosonszentmiklóson megrendezett „Ki mit tud?”-on valamint a Kultúrával a Nyugat Kapujában rendezvénysorozaton. Közönségdíjas lett a csoport a Kovács Margit ÁMK-ban megrendezett minősítő versenyen, melynek eredményeként a gyöngyösi Országos Néptáncversenyen mutathatták meg tánctehetségüket. Egy évvel később Vépen került sor a Dunántúli Gyermek Néptánc Fesztivál és Métabajnokság megrendezésére, melyen a szakmai zsűri elismeréssel fogata bemutatójukat. 2003-ban, az 5 éves ünnepi jubileumi műsoron kapta az együttes a Derőce nevet, s ekkor vehették át zászlajukat a táncosok akkori néptáncoktatójuktól, Putz Katalintól. Időközben a gyerekek középiskolába kerültek, kevésbé volt összeegyeztethető a tanulás a próbára járással, s fokozottan kezdett szétszéledni a csapat. A Harmónia Művészeti Iskola 2006-ban végleg befejezte néptáncos tevékenységét a faluban, így bezárult a modern felszereltségű táncterem kapuja.

Mindez azonban csak egy apróbb hullámvölgy volt az együttes életében, mindenkinek hiányoztak a közös próbák, a hangulatos fellépések. 2007-ben megkeresték volt oktatójukat, Rab Jánost, aki nagy örömmel fogadta a csoportvezetési felkérést, és lelkesen kezdett bele az oktatásba. Vezetése idején az együttes közel 80 főt számlált. Ebbe beletartozott egy szenior csapat is, a falu lelkes felnőttjeiből, nyugdíjasaiból. „Jani Bácsi” felesége közreműködésével 3 évig vezette az együttest, majd a nagy táncosokból oktatókká vált fiatalokra hagyta az együttest.

Táncegyüttesük közel 50 fővel büszkélkedhet. Az oktatás 3 korcsoportban folyik, a tánccal ismerkedő első- és második osztályosoktól, a haladó csoporton át egészen a „keménymagos” felnőtt táncosokig. Minden évben várják az új lelkes első osztályosokat és idősebb táncolni vágyókat egyaránt.

Kellékeiket, felszereléseiket (csizmák, üvegek, köcsögök, seprűk) a falubeliektől gyűjtötték. Meglévő viseleteiket Balázs Ágnes, néptáncpedagógus és néhány lelkes szülő készítette társadalmi munkában. Az együttes repertoárjában jópár tájegység táncai szerepelnek. Számos ismerettel rendelkeznek a Rábaközből, ide sorolandó az enesei verbunk (melyet az egykori enesei „Hej-legény”-től, Horváth Sándor bácsitól tanultak a fiúk és férfiak), a kapuvári verbunk, a rábaközi dus, karéj, lassú és friss csárdás. A Dunántúl táncai közül decsi verbunk, somogyi üveges, valamint somogyi páros tánc szerepel a palettán. Szűk hazánktól távolabb eső tájegységek táncai közül Bodrogköz, Hegyköz, Sárköz, Kalocsa, Hortobágy, valamint Szatmár vidékének koreográfiáiba kóstolt bele a csoport. Erdély világából Mezőség és Székelyföld táncaival ismerkedtek meg, Maros-Küküllő vidékéről a páros táncon kívül a lányok lánytáncot, a legények lőrincrévi pontozót is táncolnak. A csoport lelkesebb tagjai már hagyományszerűen vesznek részt szólótáncokkal a győri Kisfaludy Napokon, melyen bronz, ezüst és arany fokozatot egyaránt szereztek már. A minősítő versenyek mellett jelentős mértékben vesznek részt a falu és a környékbeli települések kulturális életében: falunapokon, idősek napi rendezvényeken, községi ünnepélyeken. Egyre több felkérést kapnak távolabbi városok, települések jelentős programjain való szereplésére is. A fiatalok fontos feladatuknak tekintik a hagyományok megőrzését. 2010-ben a táncegyüttes és a faluszépítők egyesületté forrtak össze, hogy közös erővel munkálkodhassanak. A táncos legények Húsvétkor lovaskocsival, viseletben indulnak locsolni a lányokat, akik festett tojással várják őket, újra életre keltve ezt a szép és elevenítő népszokást. Pünkösdkor a legények és férfiak a templom előtt eljárják a hagyományos Enesei verbunkot. Karácsony környékén a kicsik és nagyok közösen indulnak betlehemezni családjaikhoz, ismerőseikhez és a falu lakosságához.

Az együttes 2008 nyarán ünnepelte fennállásának 10. jubileumát. A táncos gyerekek szülei rengeteg társadalmi munkával emelték a rendezvény fényét. Az önkormányzat és egy kiemelt támogató vállalkozó anyagiakkal is nagyban segítette a kerek évforduló méltó megünneplését. E rendezvény sikere ösztönözte az Enesei Önkormányzatot a minden évben megrendezett „Hagyományok Napja” című rendezvény létrehozására, melyen a csoport tölti be a házigazda szerepét. 2009 nyarán az együttes Erdélybe utazott, mely során a testvérközséggel, Csíkszentmihállyal való kapcsolat ápolásán túl a kölcsönös néptánchagyományok megismerése,megismertetése is célja volt. 2011 nyarán elutaztak a szlovákiai testvértelepülésükre, Bősre, ahol nagy sikerű műsort adtak. Az együttes jó hírnevét és ismertségét a Kisalföld című megyei napilapnak, valamint a Rábaköz Magazinnak, a térség folyóiratának is köszönheti.